Selekcja Red Jonaprince
Wilton's® Star Red Jonaprince Select
Zawiązki, a później jabłka bardzo wcześnie się wybarwiają osiągają głęboki czerwony kolor
Charakterystyka odmiany
Wilton's Star Red Jonaprince Select
Wilton’s® Star Red Jonaprince Select to mutant odmiany Jonagold, selekcja odmiany Red Jonaprince.
Drzewo naturalnie rośnie silnie i tworzy luźną rozłożystą koronę. Do produkcji polecamy na karłowych podkładkach.
Kwitnie ok. 2-3 dni przed odmianą Golden Delicious Reiders. Red Jonaprince jak wszystkie odmiany z grupy Jonagold jest triploidem, co sprawia, że nie jest zapylaczem dla pozostałych odmian. Dla niego najlepszym zapylaczem jest Elstar, Gala, Pinova, Topaz i Braeburn.
Owoce są charakterystyczne, ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają [zawiązki już w czerwcu są czerwone] i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają większą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika – antocyjanów.
Red Prince wchodzi wcześnie w owocowanie. Plonuje corocznie i obficie. Odmiana Red Jonaprince Select jest bardziej stabilna w owocowaniu i jakości/wybarwienia jabłek od odmiany wyjściowej tj. Red Jonaprince. Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych.
W porównaniu ze standardowymi odmianami z grupy Jonagoldów zbiór jest bardzo wczesny, przypada w trzeciej dekadzie września. Należy pamiętać, że wczesne wybarwienie może kusić do zbyt wczesnego zbioru, które niekorzystnie wpływa na wyśmienity smak i na późniejsze przechowywanie owocu. Ważną zaletą jest też możliwość jednoetapowego zbioru owocu. Jędrność podczas zbioru ok. 8,5 kg/cm².
Owoce ze względu na wyjątkowo ścisły, drobnoziarnisty miąższ zachowują długą przydatność do spożycia i apetyczny wygląd. W doświadczeniach w USA, dwa tygodnie po wyjęciu owocu z chłodni i przetrzymaniu Red Jonaprince’a w warunkach pokojowych, w temperaturze 15 ºC, w maju 1998 roku, jędrność wynosiła 6,5 kg/cm². Ze względu na doskonałe właściwości przechowalnicze i wyjątkową trwałość w obrocie handlowym, jest wprost idealną odmianą eksportową.